WE ARE BOYS!

//WE ARE BOYS!

Vi träffade Evelina Häggh som är aktuell med sin utställning WE ARE BOYS på Frilagret! Tisdagen den 8 maj har Evelina vernissage. 

Vem är konstnären Evelina?

– Konstintresset har alltid varit en del av mig sedan barnsben, men har kommit och gått i perioder. Det är under de senaste 1,5 åren som jag har målat mer regelbundet och aktivt tagit mig tiden att bejaka mitt största intresse och utveckla ett självförtroende i mitt skapande. Att våga stå för min konst har varit en stor utmaning för mig på grund av rädslan över att det jag gör inte är bra nog. Även om mitt konstnärskap många gånger handlar om ren avslappning och kvalitetstid med mig själv så kryper prestationsångesten fram ändå. Jag försöker att träna bort den, eller åtminstone lära mig att hantera den på bästa möjliga sätt.

Berätta om ditt arrangemang!

– Allt började med ett rätt simpelt, men ändå uttrycksfullt motiv, föreställandes en man. Av en slump blev det ett ganska vemodigt uttryck, men jag gillade stilen med simpla linjer och rinnande vatten som kompletterade bilden. Jag fortsatte sedan att måla uttrycksfulla män och fann charmen i det hela. Dessa 14 verk är en del av kollektionen WE ARE BOYS. Under processen inspirerades jag av #metoo och höviska hjälteideal i medeltida litteratur. Mitt konstnärskap inspireras av samhället, så jag fick nya idéer till nya motiv när jag följde jämställdhetsdebatten och läste en litteraturkurs.

Utställningen WE ARE BOYS skildrar livet från pojke till man, från osäker till säker, från oerfaren till erfaren. Min baktanke är att skapa en livshistoria kopplat till förväntningar, identitet, och personlig utveckling.

Har arrangemanget och resan till det betytt något för dig?

– Resan från att ha gömt massa teckningar i byrålådan till att nu få arrangera min egen utställning är fortfarande lite overklig. Jag ser detta som en chans att våga satsa på det jag brinner för. Att arrangera en utställning är för mig framförallt ett möte med andra människor, där man kan ta del av varandras tankar om det man ser. Det blir något prestigelöst, samtidigt som det är något jag ska våga vara stolt över och ge mig en klapp på axeln för, då mina tavlor faktiskt kommer att hänga där för andras betraktande.

 

Självporträtt av Evelina Häggh.

Varför valde du att vara på Frilagret?

– Att våga ta steget att höra av sig till olika arrangörer var för mig också ett stort steg. Jag är ju trots allt rätt ung och oerfaren inom konstkretsarna, därför hörde jag av mig till Frilagret för att ni är måna om att lyfta alla konstnärer oavsett etablering eller erfarenhet. Det gjorde att jag vågade träda fram och visa upp mina alster. Frilagret är ju ett kulturhus där likasinnade också kan träffas och knyta kontakter. Jag anser att Frilagret är en utmärkt mötesplats unga kreativa, vilket skapar förutsättningar till ett rikt kulturliv.

Har du tips till någon annan som vill arrangera som du?

– Våga ringa det där samtalet, eller skicka det där mejlet om att du skulle vilja arrangera en utställning för din konst. Det kan upplevas genant i början, men man måste våga tro på sig själv. Jag är nästan säker på att tvivelaktigheten ligger hos en själv och knappast hos den man hör av sig till. Tänk på att den du ringer bara blir glad över att du visar intresse. Ett annat tips är att vara ute i god tid, då det kan vara svårt att få en ledig tid. Det är mer planering än vad man tror och mycket praktiska saker att tänka på. Men det är egentligen det som är det roliga, allt förarbete och nedräkningen till vernissagen!

Vad är ditt nästa steg?

– Förhoppningsvis är detta steg ett i en fortsatt resa i mitt konstnärskap. Efter att ha arrangera något en gång kanske gör det lättare att arrangera mer utställningar. Mitt nästa steg är att så småningom ställa ut igen, men kanske då en annan kollektion i annat tema.

Vi tackar Evelina för dessa fina ord och ni är alla varmt välkomna till hennes utställning på Frilagret 8/5–19/5!

2018-09-27T11:06:39+00:00