Normkritiskt designkafé med Omforma!

//Normkritiskt designkafé med Omforma!

Varför finns de trygga anställningarna i designbranschen till största del bland manligt kodade yrken? Och varför går lönerna ner i takt med åldern? Och vad är egentligen svensk design? Finns det? De här är frågorna ställer sig Omforma!

Omforma är en ideell förening som arbetar med att omforma strukturerna i designbranschen – för att ge plats åt fler designs och designers. Lördagen den 26/5 är håller de i arrangemanget Normkritiskt designcafe med Omforma. Kerstin Sylwan från Omforma berättar om hur det ser ut i designbranschen när det kommer till mångfald – och vad vi kan göra för att förändra.

Och vilken tur vi hade som fick ställa dem några frågor inför arrangemanget!

Vilka är Omforma?

– Omforma är en ideell förening, vi startade som en fortsättning på vår rapport om hur vi som jobbar med design upplever vår arbetssituation. Undersökningen visade att designfältet dras med flera normer som resulterar i att människor diskrimineras. Vi vill arbeta för avskaffa de här normerna och lyfta andra som jobbar för mångfald i designfältet, både konstnärligt och politiskt.

Vad händer på ert event?

– Vi vill träffa alla som arbetar med design, studerar design eller bara är allmänt intresserade av mångfald, demokrati och hur normer påverkar oss. Kom gärna till Frilagret och hör oss berätta om det vi har upptäckt när vi studerade, hur det fungerar bland oss som designar de saker vi använder. Vi vill också gärna höra dina erfarenheter, som designer eller som användare eller som ofrivillig egenföretagare!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilderna tillhör Omforma

Har arrangemanget och resan till det betytt något för er?

– Ja, varje möjlighet att skapa en mötesplats där vi både kan prata om det vi har lärt oss och få höra om nya erfarenheter, goda och avskräckande, ger oss nya idéer på hur vi kan arbeta vidare med frågorna.

Varför Frilagret?

– Frilagret känns som hemma för oss, bland folk som engagerar sig i massa olika frågor och själva håller på med kultur och konst. Frilagret är öppet för många uttryck, en tillgänglig och inspirerande plats.

Har ni tips till någon annan som vill arrangera?

– Om du har en fin idé men är lite osäker på hur den ska utföras så är personalen på Frilagret jätteschyssta att prata med och hitta rätt format för ditt arrangemang. De har stor erfarenhet och kan hjälpa till med resurser och upplägg.

Vill du se mer av Omforma? Följ dem på Facebook och Instagram!

2018-09-27T11:05:01+00:00