Månadens arrangör: Staden är din

//Månadens arrangör: Staden är din

Staden är din – det nystartade projektet med syfte att ge Göteborgare en chans att upptäcka din egen stad! Projektet fungerar som ett mobilt kulturinitiativ som ständigt jobbar för att bryta ner stadens segregrationsmurar som håller stadens invånare isär från varandra. Genom gemensamma breakingträningar, föreläsningar och evenemang får invånarna mer kunskap om sin egen stad – något som Staden är din menar är nyckeln till ett rikare kulturliv och bättre förutsättningar i sin egna stad. Staden är din grundades av Ernesto Escobar och Daniel Terres, men idag även Sami Asli, Anna Malmer och Johan Lundin engagerade i projektet.

Den 7de mars hade projektet sin officiella kick off på Frilagret. Genom att bjuda in internationella dansare och hålla i en breaking battle ville de markandsföra sig själva, samtidigt som jämställdhetsfrågan togs upp på allvar. De bjöd in fyra tjejer och fyra killar där hälften skulle agera domare i tävlingen och andra hälften skulle delta i tävlingen. En av de inbjuda tjejerna, B-girl Movie One från Spanien höll även i en workshop endast för tjejer.

– Detta är någonting som man ofta inte ser breakingvärlden när det gäller tävlingar och jag tror vi är de första som tar jämställdhetsfrågan tills sin spets, säger Ernesto Escobar.

Genom att visa upp b-girls och bjuda in dem till olika evenemang menar Ernesto att vi kommer att se fler tjejer inom breakdance kulturen. Han fortsätter berätta att det är viktigt att visa att man tar tjejer som breakar på allvar och ge dem en chans att ta plats. Eftersom Staden är din handlar om just detta – att ta plats. Daniel Terres, projektledare i Staden är din, tyckte att Frilagret var en perfekt plattform för unga tjejer och killar att ta plats i sin egen stad. Ernesto flikar genast in att Frilagrets personal har varit stöttande och att allt känns möjligt när man bollar idéer med dem. Han anser att detta gör det självklart att hålla sina arrangemang på Frilagret. Men att hålla i ett arrangemang är inte alltid lätt.

– Det är väldigt viktigt att man har ett tydligt syfte med sitt arrangemang. Det kan t.e.x vara en samhällsfråga som du vill lyfta fram igenom ditt arrangemang. Genom ett bra genomfört förarbete och struktur så är allt möjligt, säger Johan Lundin som genom Kulturverkstaden är praktikant på Staden är din.

Förarbete är en del av arrangemanget som Staden är din har stor erfarenhet av. Projektet är en del av paraplyorganisationen REACH som grundades 2012. De har drivit många olika projekt, men Staden Är Din är den hittills största. Projektet är bara i sitt startskott, men har redan haft stor framgång med sin officiella Kick Off och den väl uppskattade föreläsningen med Victoria Kawesa om afrofobi och rasstereotyper.

– Vi hoppas på att flera institutioner och verksamheten inom kommunen vill fördjupa sitt samarbeta med oss i en snar framtid, vi välkomnar dem med öppna armar, säger Daniel Terres med ett leende.

Parastoo Saeidi
Ambassadör på Frilagret

2018-09-27T11:10:18+00:00