Månadens arrangör: Sivkollektivet

//Månadens arrangör: Sivkollektivet

Sivkollektivet är ett fristående danskollektiv som föddes i Visby 2011. Dess medlemmar är Anna Sonnsjö Andersson, Jilda Hallin och Li Molnár Kronlid. Sivkollektivet sysslar i huvudsak med samtida dans och performance på olika sätt och under olika former. I slutet av april spelade Sivkollektivet sin föreställning Kontrolltanter i blackboxen på Frilagret. Li har i egenskap av Månadens arrangör i juli, svarat på några frågor.

Berätta om ert arrangemang?
– Jag är med i det fria danskollektivet Sivkollektivet och vi spelade vår föreställning Kontrolltanter i april. Det är en föreställning om kontroll, makt och kroppar i rum. Vi har skapat en fiktiv värld med egen planlösning, där olika rum heter olika saker och har specifika fysiska förhållningsregler. Publiken fick kartor när de kom in som de kunde använda för att följa med i föreställningen. De fick även instruktioner genom föreställningen då vi ville skapa tankar kring regler och vem som kontrollerar en plats (och vad som händer när outtalade normer blir uttalade regler). Vi har även samarbetat med den gotländska musikern Annika Wassén som skrivit musiken till de olika rummen och även sitter med oss på scenen (i kontrollrummet).

Hur kommer det sig att ni arrangerade Kontrolltanter?
– Vi har spelat föreställningen en omgång tidigare, på Länsteatern på Gotland, för ett år sen. Vi ville få en chans att visa upp den igen. I oktober flyttade jag till Göteborg och vi ville få en möjlighet att etablera kollektivet här. Vi tycker att föreställningen är bra och ville visa den mera. Vi älskar att jobba ihop och är stolta över det vi åstadkommit. Varje gång vi visar upp Kontrolltanter så hittar vi även nya nyanser och ny information i mötet med de människor som kommit just den dagen, vilket är oerhört spännande. Vi tror att konst är ett viktigt sätt att kommunicera, både som aktör och besökare. Vi har inga svar på specifika frågor som vi vill förmedla men vi vill skapa möjligheten att genom vår valda form utforma sammanhang för upplevelser, tankar och insikter att dela med andra.

Varför på just Frilagret?
– Frilagret svarade på vårt mejl. Vilket vi är oerhört glada över. Vi visste ingenting om Frilagret innan eftersom ingen av oss bodde i Göteborg just då utan hade fått ett tips av nån när vi letade scener att spela på. All kontakt och hjälp vi fått av Frilagret har varit otroligt värdefull och varmhjärtat. Att möta nyfikenhet och pepp av arrangörer som egentligen inte har en aning om vad en håller på med är oerhört värdefullt.

Vad för tips skulle du ge en person som aldrig arrangerat något innan?
– Det är lättare än det verkar! Om en bara frågar finns oftast en massa goa folk som bara vill ge en hjälp på vägen. Hitta andra du tycker om att samarbeta med/som kan stötta/ge pengar/heja på och var stolt över det du lyckas åstadkomma! Plus, att det är hur ofarligt som helst att misslyckas eller att grejer inte blir av. Så länge en håller på med saker som känns värdefullt för en är det egentligen skitsamma om det ”blir av” eller ej. Var aldrig rädd för att säga nej, be om förlåtelse eller be om hjälp en gång till. Kör hårt!

2017-08-24T16:08:49+00:00