INSTÄLLT! Utställning: Det som inte dödar ger dig mardrömmar

/INSTÄLLT! Utställning: Det som inte dödar ger dig mardrömmar
maj 13- maj 22

Datum: 13 maj 2020 - 22 maj 2020

Tid: Öppet enligt ordinarie öppettider.

Inträde: Gratis

Övrigt: I Frilagrets FriGalleri

Kategori:

  • Bild & konst Bild & konst

Dessvärre är detta event inställt! Välkommen till Frilagret vid annat tillfälle.

Det som inte dödar ger dig mardrömmar av Mariela Garcia

Vem är Mariela?

– Jag heter Mariela Garcia, är 27 år gammal. Jag är konstant i en kreativ process där jag spelar musik, målar eller skriver. Jag studerade musik på gymnasiet, och måleri på Göteborgs konstskola.

Vad vill du säga med din konst?

– Jag arbetar med ett figurativt måleri och det är oftast en avbildning av människor. Ansikten är mitt konstnärliga intresse, jag samlar på ansikten, jag tecknar och fotograferar vänner, personer som jag möter, främlingar, ansikten som jag ser i tidningar och hittar på nätet. Jag ser porträttet som den del av personligheten som visas upp och avkodas konstant av omgivningen, de hundratals kanske tusentals ansikten som vi möter varje dag som vi skall ta ställning till. Ansiktsuttrycket analyseras och plockas isär med måleriet som verktyg. Ansiktet fängslar mig eftersom det är så komplext, förmedlar ett så brett spektrum av känslor och mening och är ett fönster till själen. Jag undrar även över den andre, den jag målar av, vad händer i mötet när jag ser den andres blick, blicken som gör mig medveten om att jag finns till. Jag ser en reflektion av mig själv och vår samtid och på så sätt är den röda tråden för mig när jag målar också mina egna upplevelser. Jag försöker ge fysisk form till bilderna i mitt huvud. Jag använder min konst för att ta plats och för att berätta. Så den handlar också om rätten att existera och ta plats. Det handlar också om min fascination kring mänskligheten. Som en undersökning av min kropp och själ och människor omkring mig. Jag försöker se mig själv ur ett bredare perspektiv och placera mig själv och mina egna upplevelser i relation till resten av världen.

Jag arbetar sällan utifrån ett färdigt koncept som till den här utställningen, som kommer heta ”Det som inte dödar ger dig mardrömmar”. Jag fick idén av uttrycket ”Det som inte dödar gör dig starkare” som jag irriterade mig lite på. Den kommer att handla om hur en livskris kan påverka olika aspekter av livet. Att leva med kriser som inte dödar men gör det svårt att leva – eller sova. Jag utforskar och bearbetar mardrömmar och andra fysiska eller psykiska reaktioner genom måleri och poesi.

Varför vill du ställa ut på Frilagret?

– Jag älskar kultur och det känns kul att få möjlighet att ställa ut min konst på Frilagret som ju är ett kulturhus och ett bra forum för detta, samt en bra mötesplats för olika människor.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Just nu har jag som mål att färdigställa alla idéer jag samlat på mig under en ganska lång tid, men min dröm är att få utveckla mitt konstnärskap på heltid.

Välkommen!
//Mariela Garcia

2020-05-08T08:29:06+00:00