Café Planet: The limitations of being ‘vegan for the animals’

/Café Planet: The limitations of being ‘vegan for the animals’
jun 13

Datum: 13 juni 2018

Tid: 18:00 - 20:00

Inträde: Gratis

Kategori:

  • Samhälle & debatt Samhälle & debatt

GU-CAS bjuder in till en föreläsning med DR Richard Twine onsdagen den 13e juni kl 18 (föreläsningen hålls på engelska)!

Djurrättsaktivister stoltserar ofta med att de är ”veganer för djuren”, vilket skapar en slags äkta och hedervärd etisk veganism i motsättning till tanken om ickemänskliga djur som varor. Denna själv-identifiering bevarar dock en gränsdragning gentemot andra veganer som främst är veganer av andra skäl, så som miljö- eller hälsoskäl. Twine menar att sådant identitetsskapande är kontraproduktivt för djurrättsrörelsen i sin helhet. Även rörelser för klimatförändringar och klimaträttvisa bör ses som djurrättsliga kamper, och vi måste överge denna gränsdragning mellan ”etisk veganism” och eko-veganism. Denna distinktion skapas delvis pga ett allt för stort fokus på ’domesticerade’ djur inom mycket djurrättsaktivism, vilket i och för sig är förståeligt. Men genom att kännas vid de begränsningar som dessa gränsdragningar innebär kan djurrättsrörelsen bli bättre på att samarbeta med andra och helt enkelt utföra mer effektiv aktivism.

Richard Twine är Senior Lecturer in Social Sciences and Co-Director of Centre for Human/Animal Studies. Föreläsningen är en del i Café Planet, ett initiativ av PUSH Sverige och studiefrämjandet. Efter föreläsningen finns tid för frågor och diskussion och GU-CAS bjuder på smarriga veganska tilltugg!

SPRÅK: föreläsningen hålls på engelska men det går bra att ställa frågor på svenska som kan översättas till engelska av medverkande.
TILLGÄNGLIGHET: Hela lokalen är tillgänglig med ramp, breda dörrar, stor toalett och hörselhjälp (meddela i förväg om du behöver hörselhjälp).

Håll dig uppdaterad via eventet på Facebook (öppnas i ny flik)!

Varmt välkomna!
//PUSH Sverige i samverkan med GU-CAS.

2018-05-30T12:44:58+00:00