Intervju med skaparen bakom “The Sexy Santa Exhibition”

//Intervju med skaparen bakom “The Sexy Santa Exhibition”

Tomten klär av sig för konsten!

Det bjuds på julkänsla med mörka förtecken, när konstnären Camilla Jämting ställer ut ”The Sexy Santa Exhibition” på Frilagret. Ett koncept som med humor och pricksäkerhet utmanar oss att se jultomten ur nya perspektiv. Vi träffade Camilla! 

Klicka in på Facebookeventet för mer info (länk öppnas i ny flik)!

Berätta om dig och ditt konstnärskap, vem är Camilla?

– Som person är jag en tänkare och en kännare. Jag funderar mycket på frågor kring samhället och dess uppbyggnad. Ibland blir jag riktigt upprörd över orättvisor jag stöter på och då brukar konstnärskapet vara den perfekta kanalen. Jag kan genom mitt skapande utforska mina egna åsikter och göra inlägg i samhällsdebatten. Ofta använder jag humor för att avväpna och inte minst slå tillbaka mot jobbiga saker. Jag har alltid nära till humorn och det viktigaste för mig är att konsten känns kravlös och rolig!

Berätta om din utställning!

– Jag har tagit fram utställningen “The Sexy Santa Exhibition”. Sexy Santa är en självupptagen lättklädd tomte och i utställningen får besökaren följa med i något som föreställer en blandning av hans mancave och medvetande. Jag ville ge igen på alla åldrade gubbar som sexualiserar och trakasserar unga tjejer, något som jag själv upplevt vid flera tillfällen. Det var i samband med förra höstens #MeToo-rörelse som jag började fundera på hur det kunde se ut i huvudet på en sådan gubbe. Resultatet blev en sexig jultomte och efter hand även denna utställning som jag hoppas ska fylla besökaren med både humor och en känsla av obehag.

Har arrangemanget och resan till det betytt något för dig?

– Alla mina konstnärliga arrangemang är ett självförverkligande. Det är ett bevis på att jag tar mitt eget skapande och mina egna uttryck på allvar. Frilagret har varit otroligt tillmötesgående och samarbetsvilliga och det känns som att det har lyft min idé från något grumligt till något skinande!

Varför valde du att vara på Frilagret?

– Frilagret är en fantastisk mötesplats. Inte minst på grund av den vackra byggnaden med sitt skrytiga läge precis intill havet. Eftersom det alltid är mycket som pågår på Frilagret kände jag till den och tänkte att det var värt att höra av mig. Det känns kul att få presentera sina verk på en plats som är så inbjudande och fin!

Har du tips till någon annan som vill arrangera som du?

– För mig var har det gått väldigt enkelt att upprätta ett samarbete med Frilagret. Jag har sett till att dela med mig av alla mina idéer och har fått väldigt mycket tillbaka. Mitt tips är att ta kontakt så fort du har en idé så kan ni låta den växa tillsammans!

Något annat du vill tillägga?

– På fredag den 7 december är det vernissage för “The Sexy Santa Exhibition” då kommer jag att vara på plats och en alldeles unik “Gift shop” kommer att finnas som en del av utställningen. Ett perfekt tillfälle att köpa julklappar till, tja nästan, alla släktingar!

Foto: Camilla Jämting

2018-12-06T08:31:19+00:00